Berlin -Den frie kunstens by

berlin2Berlin har utviklet seg til å bli en høyborg for de frie kunstnerne, og en europeisk kulturhovedstad. Få kunne ane at dette lå i kortene, da byen for rundt 25 år siden lå øde og forlatt, med tomme og nedslitte hus.

De lave boligprisene som fulgte, bidro til at byen ble et samlingssted for fattige og alternative mennesker. Mange arbeidsledige flyttet i første omgang til byen, og man finner sjeldent så mange kunstnere innen en gruppe, som mellom de arbeidsledige skarene. Samtidig som at leiligheter stod tomme, stod også mange forretningslokaler tomme. Her var det fritt frem for folk å åpne rare cafeer, nattklubber i illegale kjellerlokaler, eller festivaler på nedslitte industriområder.

Det yrende nattlivet trakk også til seg mange studenter og livsnytere. Folk fra alle verdens hjørner møttes. De snakket sammen og utvekslet tanker om livet, kunsten, og alt annet.

Fattig men Sexy

Berlin markedsførte seg lenge som fattig, men sexy. Noe som absolutt er tilfellet. Men byen gav mange muligheten til å finne andre ting å drive med, for å utfolde seg kreativt og kunstnerisk. Byen var full av museer, hadde flere universitet, samt ett av landets største akademier for kunst. Den som var ute etter inspirasjon, kunne også lenge nyte både de fattiges gatekunst, så vel som de rikes raffinerte kunst, for en slikk og ingenting. Museene var som regel meget rimelige, og det samme gjaldt for utøvende kunst, som opera, klassisk musikk, moderne teater, eller små og store konserter.

Dermed oppstod også en rekke store kunstnerkollektiv, små private gallerier, og en aktiv politikk fra byen, for å skape innovasjon og utvikling i nye retninger.

I dag er Berlin en pulserende metropol, som er i ferd med å prise ut mange av de fattige kunstnerne som kom til byen i løpet av de 25 siste årene. Byen er fortsatt i massivt underskudd, men alt er blitt flott og dyrt. Spørsmålet for fremtiden, blir om Berlin makter å beholde sin bohemstatus.