Ekte Skandinavisk design?

pxl-pendel-en-ekte-eye-candy-deco-og-design-zeroSkandinavisk design har ett godt rykte i verden, og det er en god merkelapp for et produkt. Merkelappen i seg selv er likevel ikke det viktigste. Det viktigste er at det som selges under denne merkelappen, er varer av høy kvalitet, som er meget estetiske og funksjonelle, i en god kombinasjon.

Selv om noen kanskje fnyser når man nevner Ikea, i forbindelse med skandinavisk design, fungerer denne gigantiske kjeden som et godt uttrykk for det som mange folk forbinder med skandinavisk design ellers i verden. Det finnes selvfølgelig andre og mer noble eksempler, men la oss først se på de enkle grunnprinsippene, som legger grunnlaget for denne retningen innen design.

Når man sitter inne lenge nok på vinteren, så ender man jo med møbler

Det er kanskje ikke så merkelig at mange møbler har sitt opphav i Skandinavia, og at disse er ettertraktede produkter på det internasjonale markedet. Der hvor man fyrer med ved, og hvor vintrene er lange, er det ikke merkelig at noen på ett tidspunkt blir veldig god til å lage møbler.

Men det er selvfølgelig mer enn dette som skal til. Norge har ligget litt etter på denne fronten, og våre naboland, Danmark og Sverige, er de aktørene som har markert seg mest og best på dette området. Dette er fordi disse landene i større grad, og over lenger tid, har utviklet en kultur for industriproduksjon som var nødvendig der, men som ikke kom like tidlig på banen i Norge, hvor man lenge hadde nok å gjøre, med eksporten av råvarer til våre tettere befolkede naboland.

Den nye trenden i Norge er innovasjon. Vi leter i dag etter noe som vi kan drive med etter at oljen er slutt, og noe som vi kan tjene penger på. Mange norske selskap har i løpet av de siste årene gjort seg ett internasjonalt navn, ved å tilby fremragende design, og det ser ut til at dette er noe som vi fortsetter å utvikle oss på.