Investering i kunst?

82d0be191a45028952333f89df3f9f0d_viewOfte selges kunst som en investering. Det finnes sikre investeringer, som gjerne koster en del, mens det finnes mer risikable investeringer som kan være rimeligere, men som ikke nødvendigvis gir en direkte utbetaling verken nå eller i fremtiden.

Derfor er kunst som en investering, et noe risikabelt foretak, eller noe som man ikke tjener så mye på, i alle fall ikke i første omgang. Men den som er ute etter raske fortjenester, har også misforstått hvorfor man burde investere i eiendom, og hva man får ut av det.

I ett Inflasjonsdrevet økonomisk system er anerkjent kunst en god investering

I ett Inflasjonsdrevet økonomisk system, så er den viktigste økonomiske utfordringen, at penger mister sin verdi over tid. Det lønner seg for eksempel ikke å ha store summer i banken. Om man ikke bruker pengene, så blir man snytt av “alle andre” over tid. Det er hovedgrunnen til at folk investerer. Om man er en rasjonell økonomisk aktør, så investerer man i ting, som kan forventes å beholde verdien sin, på bedre vis enn penger i seg selv, som gjerne mister noen prosent nominell verdi per år.

Å handle kunst av kjærlighet kan også lønne seg

Mange har også blitt rike med kunst, fordi de har kjøpt ting som de liker. De har gjerne kjøpt kunst av unge og lovende kunstnere, fordi de likte kunsten. Senere har det vist seg at anerkjennelsen av denne kunsten vokser, og at eieren har gjort ett godt kjøp.

Dette er likevel ikke alltid tilfellet. Det kan godt hende at man kjøper ett bilde som man liker, som gir glede i hverdagen, og som pynter opp hjemme, uten at man har gjort en god økonomisk investering. Da har man likevel ikke tapt noe. Hvis man liker den kunsten som pynter opp hjemmet, har man allerede gjort gevinst.